Štampa

SMS Server F.A.Q.

- Da li su poruke koje se salju sa SMS servera besplatne?
 
Poruke koje se salju putem SMS servera nisu besplatne jer server koristi GSM modeme (moze i obicni mobitel) sa SIM karticama, te ovisno od operatera mobilne telefonije naplacuje se odredjen iznos za svaku SMS poruku. Moguce je prikljuciti vise GSM modema na SMS server tako da se poruke salju preko razlicitih mobilnih operatera ovisno o broju telefona na koji se salje SMS poruka, aplikacija sama bira najjeftinijeg. Takodje je moguce sklopiti sporazum (uz placanje odgovarajuceg mjesecnog pausala) sa operaterom mobilne telefonije tako da se poruke salju direktno operateru mobilne telefonije putem SMPP protokola (preko Interneta) u kojem slucaju nisu potrebni GSM modemi.
 
- Koji su mu dodatni moduli za SMS Server?
 
Dodatni moduli se odnose na povezivanje SMS servera sa drugim bazama podataka ili aplikacijama. Trenutno postoji modul-softverski agent za Lotus Notes mail server i modul za Dokument management aplikacije: DocuNova firme Itineris d.o.o., te Document management aplikacije bazirane na Lotus Notes-u, koji automatski vraca odgovor na postavljene upite putem SMS-a ili email o statusu predmeta u Dokument management aplikaciji. Mogu se doraditi i moduli po specijalnoj narudzbi kupca softvera.
 
- Kolika je cijena SMS Servera?
 
SMS Servera sa email i SMS gateway-om iznosi: 1500 EUR. U cijenu je ukljucena 1 licenca SMS Servera (za instalaciju na 1 racunaru - serveru na Linux ili Windows platformi) sa neogranicenim brojem GSM modema i neogranicenim brojem korisnika. S obzirom da se SMS Serveri mogu vezati u niz kako bi se povecale performanse, za svaku narednu licencu daje se popust od 30%.
Ove cijene mogu varirati u zavisnosti od ukljucenih modula ili eventualnih prilagodjavanja aplikacije potrebama krajnjih korisnika.

- Koliki broj poruka istodobno moze poslati?
 
Broj istodobnih poruka zavisi od broja GSM modema prikljucenih na server, tako npr. za 3 prikljucena modema server moze poslati oko 100
poruka u minuti. Za veci broj istodobnih poruka preporucujemo koristenje direktne veze sa mobilnim operaterom putem SMPP protokola gdje prakticno nema ogranicenja u broju istodobnih poruka.